Gartner: Microsoft zřejmě opět posune start systému Vista

02.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Seattle 2. května (ČTK) - Americká společnost Microsoft možná opět posune start svého nového operačního systému Windows Vista. Uvedla to výzkumná společnost Gartner, která tvrdí, že zpoždění bude asi tříměsíční. Vista je po šesti letech první velkou aktualizací systému Windows a podnik už její spuštění dvakrát odložil. Tvrzení Gartnetu firma odmítá.

Gartner ve zprávě klientům uvedl, že nový operační systém Windows Vista je příliš komplexní na to, aby Microsoft dokázal splnil plán. Systém měl být v listopadu přístupný pro velké klienty, kteří ho odebírají na základě licenčních smluv, a v lednu i pro ostatní spotřebitele.

Mluvčí Microsoftu řekla, že se zprávou společnosti Gartner nesouhlasí, a že firma dál pokládá listopadový termín za platný.

Zatím poslední verze operačního systému Windows je z roku 2001 a nese označení XP. Prodej systému Windows je pro Microsoft hlavním zdrojem příjmů, na nichž se podílí asi z jedné třetiny. Systém Windows běží asi na 90 procentech všech osobních počítačů, které ve světě fungují.

Microsoft původně plánoval, že nový operační systém se na trhu objeví už v roce 2005, nakonec byl ale nucen jeho start odsunout na rok 2006. Nakonec letos v březnu oznámil, že prodej nového systému znovu odkládá a před jeho spuštěním ještě vylepší kvalitu produktu.

Gartner tvrdí, že Microsoft nakonec uvede nový operační systém Vista na trh až ve druhém čtvrtletí příštího roku, tedy v období duben až červen 2007. To znamená, že Vista se na trhu objeví devět až 12 měsíců od druhé testovací verze systému, takzvané beta verze.

"Microsoft má pořád zájem systém spustit co nejdříve, ale odklad z ledna na březen není zdaleka tak závažný, jako odklad z období před Vánocemi na období po Vánocích," uvedli analytici společnosti Gartner. Pozorovatelé se totiž pozastavují nad tím, že Microsoft je ochoten zmeškat vánoční sezonu, kdy by měl největší šanci na co nejvyšší tržby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK