MfD: MPO odhaduje zdražování energií o 10 až 20 procent za rok

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Zdražování energií o zhruba 10 až 20 procent za rok odhaduje ministerstvo průmyslu a obchodu ve své zprávě o plnění státní energetické koncepce. "Možná je to pesimistický odhad, ale vzhledem k rostoucím cenám ropy a dalších energií ve světě nebudeme daleko od pravdy," cituje dnešní Mladá fronta Dnes náměstka ministra průmyslu Jiřího Bise.

Problém je hlavně u cen plynu, který je přímo vázaný na ceny ropy. "Žádný z představitelů zemí, které jsou producenty ropy a plynu, nemluví o tom, že by šly ceny těchto komodit v dohledné době dolů," řekl MfD Bis.

U elektřiny podle Bise táhne ceny nahoru hlavně potřeba investic do obnovy a staveb nových elektráren v Evropské unii. Energetické společnosti se totiž snaží na tyto investice vydělat.

"Trend růstu cen je zřejmý, ale výši a čas určí jen trh," řekl MfD mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Stejný trend předpokládá i firma E.ON, jejíž ceny jsou závislé na tom, za kolik nakoupí právě od ČEZ.

Také plynárenský gigant RWE Transgas, který ovládá přes 80 procent trhu s plynem, zdražení očekává. "Pokud půjdou ceny ropy nahoru, pak se musí zvýšit i ceny plynu," připomněla MfD nedávný výrok šéfa firmy Ulricha Joba. České domácnosti platí za plyn zhruba o 20 procent méně než v Německu, ačkoliv nákupní ceny komodity jsou podobné všude, řekl deníku RWE.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK