Firma HDO propustila desítky lidí kvůli čínské konkurenci

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 3. května (ČTK) - Společnost HDO v Zábřehu na Šumpersku, která se zabývá výrobou součástek pro sanitární techniku, propustila desítky lidí kvůli čínské konkurenci. Před dvěma lety zaměstnávala 400 lidí, nyní je to zhruba polovina. Poslední vlna propouštění snížila od 1. května počet zaměstnanců o 40 na 194 a dalších téměř 20 lidí je nyní ve výpovědní lhůtě. Informuje o tom dnešní středomoravská Mladá fronta Dnes (MfD).

"Skončíme přibližně na 170 lidech. Věříme, že to je už poslední propouštění," řekl deníku ředitel společnosti HDO Radek Bartoník. K propouštění donutily firmu, která vyrábí páčky pro sanitární techniku, levné konkurenční výrobky z Číny.

"Už v roce 2005 výrazně poklesl objem zakázek. Naši významní odběratelé se obrátili na levnější čínskou konkurenci, se kterou v cenách nemůžeme soupeřit. Na nepříznivý vývoj na trhu jsme museli reagovat snižováním počtu zaměstnanců," uvedl Bartoník.

Čínské produkty jsou podle něj až o 50 procent levnější než srovnatelné výrobky HDO Zábřeh. "Pro nás zase hovoří vyšší kvalita. Stále věříme, že odběratelé se od nejlevnějších součástek svých výrobků zase vrátí ke kvalitě," řekl Bartoník.

Firma signalizuje určité oživení. "Někteří naši bývalí odběratelé už projevili zájem a chtějí zase odebírat výrobky od nás. Bohužel ti, kteří pro nás byli rozhodující, se k nám zatím nevracejí," uvedl Bartoník.

Úřad práce propuštění několika desítek lidí hodnotí nepříznivě. "Každopádně je to nepříjemná věc, která má negativní dopad pro řadu rodin, i když celkovou míru nezaměstnanosti ovlivní jen ve zlomcích procent," uvedl ředitel šumperského úřadu práce Ivo Bartl.

Na Šumpersku dosahovala ke konci března míra nezaměstnanosti 11,9 procenta. Práci v regionu hledalo 7429 dosažitelných uchazečů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK