Ekologové viní úředníky, že kvůli nošovické zóně porušují zákony

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 3. května (ČTK) - Ekologové z brněnského sdružení Děti Země obvinili úředníky ze správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy a Městského úřadu ve Frýdku-Místku, že při stavbě průmyslové zóny Nošovice na Frýdecko-Místecku porušují zákony. Podle jejich dnešního prohlášení úředníci vydávají rozhodnutí k zóně, ačkoli nemají stanovisko o posouzení vlivu budoucí zóny na životní prostředí (EIA). Moravskoslezský krajský úřad obvinění z porušení zákonů odmítl. Podle něj ekologové dobře vědí, že žádný zákon EIA pro přípravu zóny nevyžaduje.

Nošovická zóna se buduje pro stavbu automobilky jihokorejské firmy Hyundai Motor. Ekologové podali proti nošovické zóně tři odvolání, všechna na začátku února. Kromě odvolání napadající zásah do biotopů živočichů, o kterém Děti země informovaly teprve dnes, se ekologům údajně nelíbí zásah do potoka Řepník a do krajinného rázu. Zmíněná odvolání se podle Swiderové ještě nezačala řešit, takže nelze nikoho obvinit z nezákonného rozhodnutí.

Práce na přípravě průmyslové zóny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku začaly zhruba před měsícem. Plocha by měla být pro investora připravena do konce června. Posouzení vlivů samotné automobilky na životní prostředí (EIA) podle krajského úřadu bylo zahájeno. Hyundai v Nošovicích slíbil investovat v přepočtu zhruba 29 miliard korun, továrna má zaměstnat 3000 lidí. Výroba automobilů má začít v září 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK