ČD objednaly dalších 30 nových příměstských jednotek z Vagónky

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - České dráhy dnes objednaly od ČKD Vagonky v Ostravě dalších 30 nových příměstských jednotek. Smlouvu na dodávku vlaků podepsal dnes při cestě pendolinem generální ředitel ČD Josef Bazala a generální ředitel Škody Holding Jiří Zapletal. Sdělil to mluvčí drah Aleš Ondrůj. Celková hodnota podepsaného kontraktu dosáhne přibližně šest miliard korun. První tři soupravy z objednávky ČD získají příští rok.

Smlouva na dodávku 30 třívozových dvoupodlažních souprav navazuje na první dohodu, podle které Vagónka pro ČD již 30 těchto vlaků vyrábí. Z první objednávky jich ČD už mají 19 a do konce roku převezmou dalších šest.

Výroba jednotek pro ČD v ostravské vagónce se podílí na zaměstnanosti v regionu. "Výroba příměstských jednotek dává jistotu nejméně 400 pracovních míst v samotné společnosti ČKD Vagonka, dalších 300 míst tvoří u dodavatelů na Ostravsku a další několik tisíc míst generuje u stovky dalších dodavatelů na území jiných regionů ČR," uvedl Bazala.

Elektrické jednotky řady 471 jsou patrové nízkopodlažní soupravy, které nahrazují příměstské vlaky vyráběné v 60. a 70. letech. Jsou klimatizované, nástupní prostor je řešen jako nízkopodlažní.

Jednotky budou dráhy postupně využívat na všech příměstských tratích v pražské a v ostravské aglomeraci. V Praze se předpokládá jejich nasazení na průjezdné spoje přes centrum města, kde vytvoří obdobu rychlého vlakového spojení, které je známé z německých velkoměst pod označením S-Bahn.

Soupravy z první objednávky, které ČD nyní postupně přebírají, nasazují na linky Pardubice - Kolín - Praha - Beroun a Praha - Roudnice nad Labem. Do budoucna se s jejich nasazením počítá také na trasu Nymburk - Praha - Benešov a na rychlé osobní vlaky Praha - Kolín - Pardubice - Hradec Králové. Pro tento plánovaný rozsah dopravy bude třeba více než 50 moderních jednotek. V ostravské aglomeraci se předpokládá využití těchto souprav podobným způsobem na elektrifikovaných tratích procházejících centrem města a na tratích z Ostravy ve směrech Jablunkov, Český Těšín, Opava a Přerov. Pro provoz na Ostravsku se v budoucnosti předpokládá využití nejméně 15 třívozových jednotek.

Jednotky 471, na jejichž dodávku byla dnes podepsána smlouva, budou mít novou podobu čela vozidla a upravené vnější zbarvení. Současně již budou prezentovány pod novým marketingovým jménem, které ČD společně se Škodou vybírají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK