Agrofert chce postavit v Praze pekárnu

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Skupina Agrofert Holding vlastněná podnikatelem Andrejem Babišem chystá postavit v blízkosti Prahy novou pekárnu za zhruba 400 až 500 milionů korun. První výrobky by se mohly začít péct ve druhé polovině roku 2007. Skupina zvažuje i další investice mimo jiné v Číně za zhruba pět až deset milionů dolarů (112 až 224 milionů Kč). Novinářům to dnes řekl ředitel pro strategii Agrofert Holding Jan Kadaník. Firma zvažuje i vstup na burzu.

O pozemcích na výstavbu nové pekárny nyní společnost jedná. Stát by mohla u dálnice D1 zhruba 20 kilometrů od Prahy a její roční produkce by se mohla pohybovat kolem 8000 tun pečiva. Skupina již vlastní druhou největší pekárnu v ČR Penam, která provozuje 12 pekáren a ročně vyrobí 65.000 tun výrobků. Nyní skupina na pekárenském trhu zaujímá devítiprocentní podíl.

Skupina zvažuje investice i v Číně a zkoumá tamní tržní poměry a legislativu. Investovat by chtěla do menších projektů v gumárenské chemii a výrobě titanové běloby, což je pigment přidávaný do výroby barev. Investice by podle Kadaníka mohla dosáhnout pěti až deset milionů dolarů, tedy v přepočtu 112 až 224 milionů korun.

Agrofert letos například zvýšil podíl v německé chemičce SKW Piesteritz na 100 procent. "Navýšení podílu již schválil německý úřad pro hospodářskou soutěž," řekl Kadaník. Koncern letos také získal kontrolu nad piešťanskými pekárnami Veukopek.

Další z možných investic je výstavba nové továrny na zpracování řepky pro výrobu bionafty. Ta by podle Kadaníka stála v areálu některé z chemických firem skupiny. Firma ale s výstavbou mimo jiné kvůli nejasné legislativě ještě. Pokud by se do výstavby pustila, investovala by kolem miliardy korun.

Agrofert rovněž zvažuje vstup na burzu. "Na trzích je situace, která k tomu vybízí," uvedl Kadaník. Například banky jsou ochotny půjčovat peníze a pražská burza by nové tituly vítala. "V současné chvíli je ale ještě třeba pracovat na struktuře holdingu, teď bychom nedostali odpovídající cenu," dodal ředitel pro strategii s tím, že práce budou trvat ještě asi dva roky.

Společnost se nyní soudí s polským koncernem PKN Orlem, který v tuzemsku vlastní petrochemickou skupinu Unipetrol. Agrofert uzavřel s PKN Orlen ještě před privatizací Unipetrolu smlouvy o prodeji některých firem skupiny Unipetrol, PKN Orlen ale nyní podíly nechce prodat. Agrofert proto již podal dvě arbitrážní žaloby, v každé se domáhá smluvní pokuty 77 milionů eur (zhruba 2,2 miliardy Kč). Podle Kadaníka firma podá zřejmě třetí žalobu. Bližší informace ale neuvedl.

Do skupiny Agrofert patří přes 120 firem z potravinářského, zemědělského a chemického průmyslu. Agrofert je největší skupinou v českém zemědělství a druhou největší v české chemii.

K chemické části holdingu patří dále například chemičky Precheza, Synthesia, Lovochemie či Deza. V potravinářství je součástí holdingu vedle pekárny Penam i masokombináty Kostelecké uzeniny, Maso Planá či Masna Studená. V zemědělství holding prodává hnojiva, vyrábí a prodává krmné směsi a skladuje a prodává obiloviny. Celkem skupina zaměstnává přes 12.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK