Aktuálně.cz: Česká konsolidační agentura postrádá půl miliardy Kč

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Česká konsolidační agentura, která pro stát spravuje nedobytné pohledávky, postrádá půl miliardy korun. Jde o peníze, které poslala kvůli zhodnocení na zahraniční účty dceřiná společnost ČKA, akciová společnost IMOB, a nyní neví, kde přesně jsou. Napsal to dnes zpravodajský server Aktuálně.cz.

Celou operaci si společnost IMOB vyzkoušela už před dvěma lety. Tehdy poslala do zahraničí 500 milionů korun a po 80 dnech získala peníze zpět i s úrokem. Totéž pak šéf firmy Jan Šik zopakoval i loni. Peníze poslal do Švýcarska a když se nyní představitelé ČKA začali po půl miliardě shánět, zjistilo se, že na transakci neexistuje žádná smlouva a reálně hrozí, že stát o půl miliardy přijde.

"Upřímně: Nevíme, kde ty peníze jsou. Podali jsme už kvůli tomu trestní oznámení pro podvod. Případ bude řešit policie," cituje server předsedu dozorčí rady firmy IMOB Pavla Peška.

Konsolidační agentura i dozorčí rada firmy IMOB tvrdí, že vinu nese výhradně ředitel Šik. Ten měl povinnost o celé transakci informovat nejen ostatní členy představenstva, ale i dozorčí radu. Dnes ale všichni tvrdí, že to byla jeho akce "na vlastní pěst", píše server.

ČKA už Šika odvolala ze všech funkcí, uvádí Aktuálně.cz. On sám dnes nebyl k zastižení. "S nikým to nekonzultoval, nerespektoval základní pravidla a nikomu o převodu peněz neřekl," dodal Pešek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK