Pischetsrieder: Německé aktivity VW vyžadují rozsáhlé změny

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hamburk 3. května (ČTK) - Německé aktivity největší evropské automobilky Volkswagen vyžadují rozsáhlé změny. Uvedl to generální ředitel společnosti Bernd Pischetsrieder v projevu pro výroční valnou hromadu akcionářů. Neposkytl však žádné podrobnosti o plánovaném snižování počtu zaměstnanců a dalších restrukturalizačních opatřeních.

"Vývoz z našich továren do USA dnes nevytváří takové výnosy, jaké potřebujeme. K zajištění dlouhodobé budoucnosti skupiny musí být existující problémy systematicky a rychle odstraněny," řekl Pischetsrieder, kterému dozorčí rada v úterý prodloužila kontrakt do roku 2012.

Pischetsrieder potvrdil, že firma hodlá zvýšit produktivitu a využití kapacit, pokračovat ve snižování nákladů na pracovní sílu a reorganizovat výrobu součástek. To vše by podle dřívějších prohlášení představitelů společnosti mohlo vést ke zrušení až 20.000 pracovních míst ve vlajkové divizi VW Brand Group.

Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, se nyní potýká s nepříznivými devizovými kurzy a ostrou konkurencí ze strany asijských rivalů. Jeho největším problémem však zůstávají enormně vysoké náklady v šesti hlavních továrnách v západním Německu.

Firma minulý týden oznámila, že její provozní zisk v prvním čtvrtletí stoupl o 55 procent na 726 milionů eur (asi 20,7 miliardy Kč). Zisk však zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 920 milionů eur. Tržby společnosti se zvýšily o 21,4 procenta na 25,34 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK