Koruna posílila na 28,27 Kč/EUR, posílila i vůči dolaru

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Růst kurzu koruny dnes pokračoval až na odpoledních 28,27 Kč/EUR a česká měna se tím blíží ke své historicky nejsilnější hodnotě 28,22 Kč/EUR z letošního února. Česká měna posílila rovněž k dolaru na 22,41 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Online koruně dnes pomohla zpráva z Maďarska, že tamní vláda hodlá snížit výdaje státního rozpočtu o 300-350 miliard forintů (33 až 38 mld. Kč). "Maďarské rozpočtové deficity jsou pro forint dlouhodobě koulí na noze a zhoršují také sentiment na ostatní středoevropské měny," vysvětlil Vlk. Trh na zprávu zareagoval posílením forintu vůči euru a to se příznivě promítlo i směrem k ostatním měnám v regionu.

Koruna posilovala také pod vlivem stále slabého dolaru. Ten se dnes obchodoval za 1,2610 USD/EUR. Další oslabení dolaru by podle Vlka mohlo být podnětem k posílení koruny v příštích dnech. "Přesto by koruna podle našeho názoru neměla už dál výrazně posilovat a spíše čekáme oslabení spolu s výběrem krátkodobých zisků," domnívá se Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK