Paroubek: Vláda schválí memorandum ke smlouvě s Hyundai za týden

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nošovice (Frýdecko-Místecko) 3. května (ČTK) - Vláda chce v příštím týdnu schválit memorandum ke smlouvě s jihokorejskou automobilkou Hyundai, která chce za asi 29 miliard korun postavit v severomoravských Nošovicích svou továrnu. Poté nebo i souběžně může souhlas s touto smlouvou projednat zastupitelstvo Moravskoslezského kraje. V Nošovicích to řekl premiér Jiří Paroubek.

"Poté předpokládám, že 15. května buď já, nebo ministr průmyslu a obchodu Milan Urban poletíme do Koreje a 16. května může být podepsána smlouva," dodal. K termínu slavnostního zahájení stavby premiér řekl pouze to, že se uvidí po 16. květnu.

Na dotaz ČTK dodal, že ve vládní delegaci by měl být moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský. Pozvání na cestu do Koreje dnes obdržela také nošovická starostka Dana Tichá. "Jsem překvapena a pozvání přijmu," reagovala. Starostka premiérovi sdělila, že po vystěhování lidí z Nošovic kvůli zóně má obec 900 obyvatel. Lidé teď mají podle ní obavy z hluku a prachu, které stavba automobilky přinese. Obchvat Frýdku-Místku za 3,5 miliardy korun, který by oblasti pomohl, ale není možné zahájit, dokud se tamní zastupitelstvo nedohodne na konkrétní variantě, vysvětlil ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Pavel Švagr.

Na premiéra před nošovickou restaurací čekalo asi 50 místních občanů. Jeden z nich, Miroslav Havlas, Paroubkovi vyčetl, že nošovičtí museli kvůli Hyundai prodat své pozemky velmi lacino. "Vy si tu lítáte jak na rekreaci a pole jste nám vzali mafiánským způsobem. Přinutili jste nás prodat levněji, než jsme mohli," rozhořčil se Havlas, jenž patřil mezi sedm posledních vlastníků, kteří odmítali prodat. Za svůj pozemek inkasoval zhruba deset milionů korun. Premiér odpověděl, že s ním souhlasí. "Kdyby platil vyvlastňovací zákon, který jsem prosazoval, mohli jste namísto 140 korun dostat 250 korun za metr čtvereční. Ten zákon ale začne platit od 1. ledna 2006," dodal.

Paroubek dnes na severu Moravy usiloval o přízeň voličů stejně jako šéf občanských demokratů Mirek Topolánek. V době, kdy hlavní volební lídr ČSSD klepal na dveře nošovického obecního úřadu, Topolánek zahajoval tiskovou konferenci v Ostravě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK