ČR se v arbitráži s Nomurou odvolala proti rozhodnutí z března

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Česká republika se odvolala proti březnovému arbitrážnímu rozhodnutí ve sporu s japonskou společností Nomura, respektive její nizozemskou firmou Saluka. Sdělila to mluvčí ministerstva financí Petra Krainová. Česká republika podle rozhodnutí arbitrážního tribunálu neochránila investici Nomury do tuzemské banky IPB na základě porušení závazku "rovného a spravedlivého zacházení".

Tribunál však podle mluvčí MF nedostatečně rozlišoval mezi Nomurou a Salukou při hodnocení časového aspektu své pravomoci rozhodovat o nárocích Saluky, která jediná - na rozdíl od Nomury - je žalobcem v této arbitráži. Podle Krainové ČR totiž změnila svou koncepci veřejné podpory bankám předtím, než první část akcií IPB od Nomury v říjnu 1998 získala Saluka, která se tak až v tomto okamžiku stala zahraničním investorem požívajícím ochrany podle česko-holandské dohody.

"Česká republika proto žaluje o určení, že rozhodčí tribunál nemůže rozhodovat o domnělých nárocích Saluky založených na změně koncepce veřejné podpory České republiky," uvedla Krainová.

Odvolání podalo Česko u švýcarského federálního nejvyššího soudu v úterý. "Pokud švýcarský soud odvolání vyhoví, příslušnou část rozhodčího nálezu nezruší, avšak rozhodčí tribunál se nebude moci otázkou veřejné podpory dále zabývat v následující, takzvané kvantové fázi arbitráže," dodala mluvčí s tím, že "protože rozhodčí nález ze dne 17. března není konečný, může se ČR odvolávat jen proti otázkám pravomoci tribunálu rozhodovat o otázkách, o kterých již rozhodl."

Česká republika bude mít možnost odvolat se proti jiným skutečnostem v případě, že rozhodčí tribunál v druhé fázi arbitráže přisoudí Saluce konkrétní částku náhrady škody. Česká republika takové další odvolání podá, bude-li to považovat za vhodné, uzavřela Krainová.

Nomura požaduje po ČR v rámci takzvané londýnské arbitráže za zmařenou investici 40 miliard korun, spolu s úroky až 70 miliard korun. ČR zase v curyšské arbitráži požaduje po Nomuře přibližně 111 miliard korun jako náhradu nákladů spojených s nucenou správou v IPB.

Nomura vlastnila 46,16procentní podíl v IPB přes nizozemskou společnost Saluka. V červnu 2000 ČNB uvalila na IPB nucenou správu a stát ji předal ČSOB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK