Americké akcie oslabují, dolů je táhnou obavy z růstu úroků

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. května (ČTK) - Ceny amerických akcií se v dopolední části obchodování snižovaly a dolů je táhly především obavy z dalšího růstu úrokových sazeb. Nejnovější statistika totiž ukazuje, že největší ekonomika světa je ve skvělé formě, což nahrává názorům, že americká centrální banka zvýší základní úrok nad pětiprocentní hranici.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.376 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o téměř 0,4 procenta. Širší index S&P 500 klesl rovněž o 0,4 procenta a pohyboval se blízko 1308 bodů, zatímco ztráty indexu technologického trhu Nasdaq Composite činily pouze 0,2 procenta a index byl v blízkosti 2305 bodů.

Aktivita v americkém sektoru služeb se v dubnu nečekaně výrazně zvýšila a index Institutu řízení dodávek vystoupil na 63 z předchozích 60,5 bodu. To je výrazně lepší výsledek, než čekali analytici, kteří naopak počítali s poklesem na 59,2 bodu.

Odvětví služeb se na růstu americké ekonomiky podílí asi z 80 procent a má tedy zcela zásadní význam. Pokud je hodnota indexu nad 50 body, znamená to růst odvětví, hodnota pod 50 body ukazuje na jeho pokles.

Základní úrok je nyní v USA na 4,75 procenta, analytici ale očekávají, že centrální banka příští týden úrok zvýší na pět procent. Vzhledem k růstu ekonomiky a dalším známkám jejího zlepšení se ale stále více lidí přiklání k názoru, že cyklus zvyšování sazeb ustane až na 5,25 procenta.

Ceny akcií se snižovaly i kvůli horšímu výhledu hospodaření firem Adobe a Procter & Gamble. Akcie Adobe ztrácely téměř devět procent hodnoty kvůli oznámení, že zisk i tržby budou ve druhém čtvrtletí pod úrovní předchozího výhledu. Z podobných důvodů ztratily téměř pět procent hodnoty rovněž akcie konglomerátu Procter & Gamble.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK