Warner Music odmítla nabídku na převzetí od společnosti EMI

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. května (ČTK) - Nahrávací společnost Warner Music odmítla nabídku na převzetí, kterou jí předložil její větší konkurent EMI Group. Ten za ni nabídl 4,2 miliardy dolarů (asi 94 miliard Kč), jeho snaha však opět vyzněla naprázdno. EMI se přitom o převzetí Warner Music snaží už pět let a její nynější nabídka je už třetí v pořadí.

EMI dnes ráno oznámila, že za jednu akcii Warner Music nabízí 28,50 USD. Odpovědi se ale dočkala už po pár hodinách a Warner její nabídku ještě před obědem odmítl. EMI přesto věří, že fúze by byla výhodná pro akcionáře obou podniků.

EMI Group i Warner Music patří ke klíčovým nahrávacím firmám. Zatímco EMI je třetí na světě, Warner Music je hned za ní a v globálním měřítku jí tedy patří čtvrtá příčka.

Podrobnosti nabídky nejsou známy, ale zdroje tvrdí, že EMI by za akcie Warner Music platila kombinací vlastních akcií a hotovosti. Větší část by přitom údajně byla v penězích. Nabízená cena by představovala prémii kolem 18 procent nad cenou z 21. dubna. Po tomto datu už se o převzetí začalo na finančních trzích spekulovat a cena podle toho reagovala.

Dobře informovaný zdroj však agentuře Reuters řekl, že fúze obou podniků by byla strategicky velmi výhodná, a že podle jeho názoru se firmy nakonec spojí. "V určitém okamžiku se tento kontrakt bude realizovat," řekl zdroj. Zatím ale není jasné, zda největší majitelé Warner Music budou ochotni vzít akcie EMI.

"Nabídka EMI rozhodně nebyla atraktivní," řekl jiný zdroj. Totéž tvrdí i první z nich, podle něhož 28,50 USD za jednu akcii neodráží reálnou hodnotu firmy.

Akcie EMI, které v minulých dnech vystoupily na nejvyšší úroveň za čtyři roky, ale na dnešní zprávy reagovaly na londýnské burze propadem o více než čtyři procenta. Naopak akcie Warner Music si v New Yorku připsaly více než dvouprocentní zisk.

Oba podniky se snažily spojit už v roce 2000, evropské regulační orgány jim ale žádost nepovolily. EMI se snažila Warner Music koupit ještě jednou v roce 2003, avšak neuspěla v boji se skupinou soukromých investorů pod vedením Edgara Bronfmana.

Analytici předpokládají, že EMI a Warner Music se o spojení ještě pokusí, aby byly schopny lépe konkurovat mnohem větším rivalům Universal Music a Sony BMG. Universal v roce 2004 ovládal 28,3 procenta světového trhu, zatímco Sony BMG měla 25,5 procenta trhu. Na EMI připadal podíl 13,4 procenta a na Warner Music pouze 11,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK