Americké akcie klesly kvůli očekávání vyšších úroků

04.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. května (ČTK) - Americké akcie ve středu oslabily, protože silné údaje o ekonomice obnovily mezi investory obavy z rostoucích úroků. Obchodníky také znepokojil výsledkový výhled společnosti Procter & Gamble Co.

Dow Jonesův index klesl o 16,17 bodu na 11.400,28 bodu, tedy o 0,14 procenta. Index trhu Nasdaq se snížil o čtvrt procenta na 2303,97 bodu, když si 5,87 bodu odečetl.

Ceny ropy se snížily o tři procenta díky vládní zprávě o týdenním vývoji zásob. Rezervy benzinu minulý týden nečekaně vzrostly, což pomohlo růst akciím na širším trhu, ale emise velkých ropných koncernů šly dolů. Oslabil tak například ConocoPhillips.

K obavám z inflace a rostoucích úrokových sazeb ve světě se přidaly zprávy o aktivitě ve službách a o nových zakázkách amerických výrobních podniků.

Dolar vůči významným světovým měnám ve středu klesl, protože investoři nevěnovali velkou pozornost silným ekonomickým údajům a spíše diskutovali o tom, zda centrální banka Fed ukončí současný cyklus zvyšování úroků dříve či později.

Kurz eura po zveřejnění indikátorů klesl na denní minimum 1,2589 USD, ale za celý den vzrostl o 0,1 procenta na 1,2626 USD. Dolar vůči jenu dosáhl denního maxima na 113,86 JPY a den uzavřel na 113,67 JPY s denním ziskem 0,3 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK