Paroubek žádá Putina o nižší cenu plynu na výrobu elektřiny

04.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Premiér Jiří Paroubek požádal dopisem ruského prezidenta Vladimíra Putina o oddělení ceny zemního plynu, který by se v Česku využíval k výrobě elektrické energie. Novinářům to řekl ekologický expert ČSSD a náměstek ministra životního prostředí Petr Petržílek. Zemní plyn, který by se používal v elektrárnách, by měl být podle něj o 20 procent levnější než cena plynu užívaného k jiným účelům.

Paroubek s Putinem o této možnosti hovořil při jeho nedávné návštěvě Prahy, dodal náměstek. Dopis, na jehož formulování se Petržílek podílel, je podle něj nyní zřejmě už na cestě do Moskvy.

Petržílek uvedl, že by se při takové ceně už vyplatilo používat k výrobě elektrické energie plynu a nemusely by se dokončovat další bloky jaderné elektrárny v Temelíně. Pokud se taková dohoda nepodaří, její dostavba bude nutná. Ve vládních energetických koncepcích se uvažuje i o stavbě další jaderné elektrárny.

Petržílek dnes rovněž srovnával ekologický volební program ČSSD s programem Strany zelených. Zásadou programu nejsilnější vládní strany prý je, že ekologická opatření nesmí být na úkor kvality života". Zelení podle něj tento závazek voličům nedávají.

Sociální demokraté se od zelených liší rovněž tím, že nechtějí privatizovat společnost ČEZ, připouštějí další rozvoj jaderné energetiky, rozhodnutí o prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí chtějí přesunout na kraje a naopak z krajů na stát rozhodování o veřejné dopravě. Petržílek soudí, že v roce 2030 nemůže být vyrobeno elektřiny z obnovitelných zdrojů více než 20 procent. Perspektivu vidí zejména ve státem dotovaném využívání sluneční energie.

ČSSD má v programu zavedení registračních poplatků 6000 korun za dovoz ojetých automobilů. Tuto částku Petržílek zdůvodnil tím, že to je rozdíl v ceně likvidace autovraků v Německu a v Česku.

Lesy by podle ČSSD stát privatizovat neměl, protože jen tak je možné udržet těžbu a jejich obnovu na stejné úrovni. Sociálním demokratům se podle Petržílka nepodařilo nalézt shodu na zákazu kouření v restauracích, kterou chtějí prosadit zelení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK