MPO chce aktuální limit emisí i pro období 2008 - 2012

04.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Cílem ministerstva průmyslu a obchodu je i pro roky 2008 až 2012 vyjednat s Evropskou komisí povolenky na produkci emisí oxidu uhličitého v ČR ve stejné výši jako na období 2005 až 2007. Nyní je roční limit vypouštění emisí stanoven na 97,6 milionu tun. Na konferenci obchodování s emisemi skleníkových plynů to řekl Ladislav Pazdera z MPO. Podle něj se tento limit před EK dá obhájit. Evropská komise ale v Evropě tlačí na snížení emisí.

Snížení počtu povolenek na produkci emisí by podle Pazdery vedlo mimo jiné ke snížení investic do zařízení na ochranu životního prostředí. Počet povolenek by se tak podle něj neměl snižovat.

Podle předběžného údaje loni emise v tuzemsku dosáhly 82 až 83 milionů tun, což je 15 procent pod limitem EU. Konečný údaj bude znám v polovině května.

Také v dalších zemích EU emise loni podle předběžných údajů výrazně zaostaly za očekáváním. To vedlo k prudkému poklesu cen emisních povolenek. Zlevňování povolenek snižuje ceny elektřiny a má negativní vliv na akcie energetických firem, včetně českého elektrárenského gigantu ČEZ. Ceny emisních povolenek na evropském trhu minulý pátek klesly téměř o 20 procent na více než 12měsíční minimum 13,5 eura za tunu oxidu uhličitého.

Systém obchodování s emisními povolenkami je klíčovým nástrojem EU ke splnění závazků z Kjótského protokolu o snížení emisí skleníkových plynů, které přispívají ke globálnímu oteplování. Původních 15 zemí EU se zavázalo snížit emise v období 2008 až 2012 o osm procent. Obdobné jsou i individuální závazky "nováčků" s výjimkou Kypru a Malty. Řada starých zemí zápolí s potížemi, ale EK předpokládá, že "patnáctka" by v roce 2010 měla vypouštět o 9,3 procenta emisí méně než v roce 1990, celá EU o 11,3 procenta.

Obchodování s povolenkami bylo v EU zahájeno na začátku loňského roku. Česká republika se do obchodování zapojila loni v říjnu, kdy povolenky na emise získalo přes 400 podniků.

Systém obchodování s povolenkami má motivovat firmy k vypouštění menšího objemu škodlivin. Pokud vypustí méně škodlivin, než na kolik mají povolenky, mohou přebytky prodat. V opačném případě musí nárůst emisí financovat nákupem nových povolenek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK