Aktuálně.cz: Pátrání po penězích z ČKA vede ke dvěma podnikatelům

04.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Pátrání po 500 milionech korun, které zmizely ze státem ovládané České konsolidační agentury, vede ke dvěma českým podnikatelům. Server Aktuálně.cz dnes uvedl, že na vyvedení peněz se kromě ředitele její dceřiné společnosti Jana Šika podílel i Miloš Skořepa. Jeho jménem byl podepsaný jediný písemný dokument k transakci, který hovoří o příslibu zhodnocení agenturních peněz. Prostředníkem byl podle Šika blíže nejmenovaný Savov.

Všechna tři jména podle Aktuálně.cz figurují v trestním oznámení, které agentura v pátek předala policii. "Šik tvrdil, že Savova poznal před lety na nějakém rautu, kde mu nabídl výhodné zhodnocení agenturních peněz v zahraničí. Tím, kdo operaci připravil v zahraničí, byl podle Šika Skořepa," cituje server nejmenovaný zdroj z ministerstva financí.

ČKA nechce tato dvě jména komentovat, sdělil dnes ČTK mluvčí agentury Jiří Pekárek s tím, že by to ohrozilo vyšetřovaní policie i vlastní šetření agentury.

Případ už vyšetřuje policie. ČKA se nyní snaží získat peníze zpět. Šik jako šéf dceřiné firmy ČKA, společnosti IMOB, poslal do zahraničí peníze ke zhodnocení, a to bez vědomí orgánů agentury. Sám však podle svých slov žádnou vinu necítí. "Jsem v této kauze sám jako poškozený, využili mě," sdělil Aktuálně.cz.

Ministr financí Bohuslav Sobotka nařídil audit všech dceřiných firem, který by měl být hotov do 14. května. Mluvčí ministerstva Petra Krainová dnes ČTK potvrdila, že Sobotka chce na nejbližším zasedání vlády odvolat členy představenstva agentury, kteří působili v dozorčí radě IMOB. Jít by mělo o Mojmíra Hampla a Jiřího Jurána. Předseda dozorčí rady IMOB Pavel Pešek už na svůj post podle serveru rezignoval.

Hampl se domnívá, že návrh na jeho odvolání z funkce člena představenstva ČKA v souvislosti s tímto případem je pouze zástupný. "Jsem přesvědčen, že ministr financí Bohuslav Sobotka pouze využívá této záminky, aby se zbavil člena představenstva, který s ním vede dlouhodobý spor o řešení tzv. sporných pohledávek ČSOB," sdělil ČTK v tiskové zprávě.

Hampl upozornil na to, že Sobotka k návrhu na jeho odvolání přistoupil právě v den, kdy podával rozsáhlé vysvětlení Policii ČR ve věci trestního oznámení na Sobotku ve věci podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci, které se týká právě řešení pohledávek ČSOB.

"V tomto vysvětlení jsem policejním orgánům znovu popsal z mého pohledu nestandardní chování ministra při jednáních s ČSOB. Stejně tak jsem zopakoval, že mě ministr financí nepřímo nabádal k obcházení dozorčí rady ČKA a tudíž obcházení zákona o ČKA," podotkl Hampl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK