LI:Češi si budou vydělávat na sebe od 14. června stejně jako loni

04.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Češi si budou vydělávat na sebe stejně jako v loňském roce od 14. června. Na tento den vypočetl Liberální institut takzvaný den daňové svobody. Do tohoto data vydělávali občané na daně, které od nich vybírá stát. Podle ekonomů jsou daně v ČR příliš vysoké, komplikují život lidem i podnikatelům a přispívají k vysoké nezaměstnanosti.

"Středa 14. června tak bude prvním z 201 dnů zbývajících v kalendářním roce, kdy již občané nebudou muset vydělávat na běžné výdaje veřejných rozpočtů, které budou v důsledku zaplaceny z jejich daní," uvedl vedoucí Centra pro studium ekonomické svobody Liberálního institutu Jiří Schwarz. Výpočet institutu vychází jako každý rok z publikovaných údajů o schváleném státním rozpočtu České republiky na rok 2006.

Analytik Patria Finance David Marek, který používá ke spočítání dne daňové svobody jinou metodologii, jej stanovil pro letošek na 4. července. "Přesněji v půl páté ráno. Podle zpřesněného odhadu byl v loňském roce dnem daňové svobody 5. červenec. Letos by měl přijít okamžik daňové svobody o 23 hodin dříve," řekl ČTK.

Při výpočtu dne daňové svobody vychází Marek z národních účtů, nikoli daňové statistiky ministerstva financí. Pětinu pracovní doby podle něj budou muset Češi věnovat na obnovu opotřebovaných výrobních zařízení, téměř tři týdny budou pracovat na dividendy pro zahraniční společnosti, které v minulých letech investovaly v ČR. "Na uhrazení svých spotřebních vydání budeme muset pracovat 122 dní a započteme-li do spotřeby i služby, které si poskytujeme formou státních služeb - jako jsou armáda, policie, školy, soudy, parlament - bude to ještě o deset týdnů více," dodal.

V příštím roce by se podle Markových předběžných odhadů mohl den daňové svobody přiblížit zhruba o tři dny blíže k počátku roku a slavit by se mohl na začátku prázdnin. Jiní analytici míní, že odhadnout nyní den daňové svobody pro příští rok je obtížné. "Záleží to na výsledku voleb, sestavě vlády a na rozpočtu pro příští rok," podotkl analytik PPF Pavel Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK