Sdružení akcionářů IPB chce zmrazit výplatu dividend ČSOB

04.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Sdružení akcionářů IPB dnes podalo u soudu žádost o předběžné opatření, v němž se domáhá pozastavení výplaty dividendy ČSOB v hodnotě deset miliard Kč do zahraničí. V tiskovém prohlášení to ČTK sdělil předseda sdružení Jaroslav Šafařík. Akcionáři IPB se podle Šafaříka domnívají, že tato částka jim náleží jako úplata za prodanou IPB. ČSOB se ke zprávě dosud nevyjádřila.

Sdružení se obrátilo na soud kvůli obavám, že převedení desetimiliardové částky z ČSOB do zahraničí by mohlo omezit schopnost banky uhradit kupní cenu za IPB. Soud podle Šafaříka o věci rozhodne do sedmi dnů.

O výplatě celkové dividendy 10,327 miliardy korun rozhodla valná hromada ČSOB v dubnu. Největší dividendu má získat majoritní vlastník banky, belgická skupina KBC, která vlastní téměř 90 procent ČSOB. Zbytek dostane Evropská banka pro obnovu a rozvoj a další menší akcionáři.

Sdružení akcionářů IPB vzniklo v roce 2002 a zastupuje 30.000 drobných akcionářů IPB, kteří vedou s ČSOB spor o náhradu hodnoty akcií IPB. ČSOB převzala IPB v červnu 2000, když byla na IPB uvalena nucená správa. V souvislosti s převzetím se dodnes vede řada právních sporů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK