Jaderná elektrárna v Temelíně v neděli odstaví první blok

05.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 5. května (ČTK) - První blok Jaderné elektrárny Temelín přestane v noci z neděli na pondělí dodávat elektřinu do rozvodné sítě. Během pravidelné odstávky, která je plánovaná do pondělního večera, zkontrolují pracovníci elektrárny regulační zařízení reaktoru. Druhý blok bude vyrábět elektřinu bez omezení, řekl mluvčí elektrárny Václav Brom. Stejnou kontrolu udělali v Temelíně přesně před týdnem na druhém bloku.

Letos to bude již několikáté přerušení provozu Temelína. V polovině března vyřadila první blok z provozu závada kabelu mezi rozvodnou v areálu elektrárny a plynovou kotelnou, která ovlivnila chod hlavního cirkulačního čerpadla. Koncem února odstavili technici první blok na dva dny kvůli pravidelné prověrce regulačního zařízení. Na několik hodin odpojila obsluha stejný blok i v lednu. Prudká změna venkovní teploty totiž způsobila poruchu snímače teploty u jednoho ze zařízení elektrárny.

Počátkem ledna technici odpojili od sítě druhý blok. Důvodem byla výměna vysokotlakého rotoru turbíny. Odstávku původně plánovanou na prosinec oddálila závada elektromagnetu jednoho z čerpadel. Elektřinu začal blok znovu dodávat začátkem února.

Oba bloky nyní pracují na plný výkon. Od začátku roku vyrobily přes 4,9 milionu megawatthodin elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK