ČRo vyzval půl milionu domácností k příhlášení přijímačů

05.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Český rozhlas vyzval půl milionu domácností k přihlášení rozhlasových přijímačů. Pro jejich oslovení využívá Český rozhlas unikátní a dosud nepoužitou cestu prostřednictvím poukázek SIPO. Oznámil to tiskový mluvčí rozhlasu Ladislav Pavlík.

"Na rozpisu plateb SIPO České pošty je vytištěna výzva k přihlášení rozhlasových přijímačů," řekl Ondřej Beran z ekonomického odboru Českého rozhlasu. Využití prostoru na poukázkách SIPO výrazně snižuje finanční náklady na oslovení dosud neregistrovaných poplatníků. Současně jim usnadňuje způsob přihlášení k pravidelným platbám ve výši 45 korun měsíčně.

"V textu oslovení je umístěn kód, který lze formou SMS zprávy odeslat na uvedené číslo, čímž daná domácnost oznámí vlastnictví rádia a přihlásí se k placení rozhlasových poplatků," uvedl Beran.

Domácnostem, které se takto přihlásí, Český rozhlas odešle dopis s potvrzením přihlášení do evidence poplatníků rozhlasového poplatku. Celá akce se týká domácností, které mají rozhlasový přijímač a dosud neplatily rozhlasové poplatky. Domácnosti bez rozhlasového přijímače a osvobozené zákonem o televizních a rozhlasových poplatcích se přihlašovat nemusí.

Český rozhlas začal na začátku letošního roku spolupracovat s Českou televizí na zpřesnění počtů domácností, které jsou podle zákona povinny platit koncesionářské poplatky. ČT a ČRo si proto vyměnily své databáze poplatníků vedené prostřednictvím plátců sdruženého inkasa a České pošty.

Podle novely zákona o poplatcích se od října minulého roku poplatky za rozhlas zvýšily o osm korun na 45 Kč měsíčně. Televizní poplatek vzrostl o 25 korun na stokorunu měsíčně. Poplatky jsou hlavním zdrojem financování obou těchto veřejnoprávních médií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK