Škromach chce po vládě 450 milionů na zaměstnanost

06.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach bude po vládě požadovat 450 milionů korun na financování aktivní politiky zaměstnanosti. Z peněz by se měla hradit nová místa pro dlouhodobě nezaměstnané a zdravotně postižené občany, rekvalifikace či veřejně prospěšné práce, píše sobotní Právo.

"Nezbytně je potřeba rozpočet aktivní politiky zaměstnanosti posílit o 450 milionů korun, jinak hrozí reálné nebezpečí, že finančně poddimenzovaná, nedostatečně prováděná politika zaměstnanosti se odrazí ve zvýšení nezaměstnanosti," cituje Právo Škromachův materiál připravený na jednání vlády.

Ministerstvo práce dostalo letos na aktivní politiku zaměstnanosti ze státního rozpočtu 2,7 miliardy korun, což je o 335 milionů méně než loni, upozornil Škromach, který navrhuje dvě řešení. Buďto vzít celou částku z prostředků státního rozpočtu určených na dávky sociální péče v kapitole Všeobecná pokladní správa, nebo z těchto prostředků použít 250 milionů a zbývajících 200 milionů uvolnit ze zdrojů vyčleněných na odstranění povodňových škod, píše Právo. Část požadovaných prostředků aktivní politiky zaměstnanosti totiž s odstraňováním škod podle Škromacha bezprostředně souvisí. Tuto myšlenku považuje za schůdnou i ministerstvo financí, uzavírá Právo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK