Ceny zlata a stříbra na 25letých vrcholech, platina rekordní

11.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. května (ČTK) - Ceny zlata i stříbra se dnes vyhouply na nová maxima za poslední čtvrtstoletí a na další rekord vystoupala platina. Trh drahých kovů je i nadále ve vleku silných spekulativních nákupů investičních fondů, hnaných obavami z inflace a mezinárodněpolitického napětí.

Zlato se dostalo až na 726 dolarů za troyskou unci, nejvýše od září 1980. V závěru londýnského obchodování se usadilo na 720 dolarech proti středečnímu závěru v New Yorku na 701,50 USD.

Stříbro vyletělo až na 15,17 dolaru za unci a uzavřelo na 14,94 USD proti středečním 14,25 USD. Platina zaznamenala nový rekord na 1293 dolarech za unci, 40 dolarů nad středečním závěrem.

Od začátku letošního roku již zlato získalo téměř 40 procent a od počátku roku 2005 o zhruba 65 procent. Začíná se již přibližovat rekordnímu maximu 850 dolarů, na které se dostalo začátkem roku 1980.

Investiční fondy se vrhají na trhy komodit ve snaze chránit se před globální nejistotou. Analytici však již upozorňují, že růst byl přehnaně rychlý a hrozí nebezpečí brutálního propadu. " Je zde velký strach, že v určitém bodě dojde k dramatické korekci. Čím výše to půjde, tím dramatičtější to bude," řekl agentuře Reuters ekonom Stephen Briggs z SG Corporate and Investment Banking.

Ve prospěch růstu cen drahých kovů hrál dnes odpoledne obnovený pokles dolaru na roční minima spolu s dalším růstem cen ropy. V mezinárodní politice trh sleduje zejména spor Západu s Íránem o jaderný program této země.

Ceny zlata a ostatních drahých kovů v dolarech za troyskou unci (31,10 gramu) v době londýnského závěru:

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK