Čeští politici podle studie málo vydělávají

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Premiér Jiří Paroubek si za správu země vydělá zhruba desetkrát méně než generální ředitel elektrárenské firmy ČEZ Martin Roman za vedení firmy. Paroubek však není v Evropě sám, například německou kancléřku Angelu Merkelovou nebo francouzského premiéra Dominiqua de Villepina dělí od manažerů největších firem podobná propast. Jejich platy se pohybují mezi deseti až 15 procenty platů šéfů velkých firem. Informují o tom Hospodářské noviny s odvoláním na studii společnosti HayGroup.

Pokud by Paroubek pracoval jako vysoký manažer soukromé firmy na podobně náročné pozici, bral by měsíčně asi 770.000 korun místo nynějších 155.000 korun. Paroubek či Merkelová na tom však podle studie nejsou nejhůř. Britský premiér Tony Blair a jeho slovenský protějšek Mikuláš Dzurinda si vydělají jen pět až deset procent platů tamních byznysmenů. Nejmenší rozdíl v platech je podle studie ve Skandinávii. Příjem dánského premiéra představuje 35 až 40 procent vrcholového manažera.

Lépe než předsedové vlád jsou na tom ve srovnání s manažery v privátních firmách ministři. Je to způsobeno tím, že v některých zemích se ministerské platy blíží odměnám premiérů. Čeští ministři berou zhruba 77 procent premiérského platu. To odpovídá 15 až 20 procentům příjmů, na které by si mohli přijít v soukromé firmě. Příjmy vysokých státních úředníků, například ředitelů odborů ministerstev, jsou v Česku vůči jejich protějškům v soukromé sféře zhruba třetinové, uvedly HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK