Projekt větrných elektráren za miliardy korun padl

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - V okolí Chomutova by měl stát jeden z nejmodernějších a největších parků větrných elektráren v Evropě. Stavba parku se ale odkládá. Společnost Czech Venti, která měla desítky elektráren za celkem 15 miliard korun postavit, se zmítá v problémech. Místo projektu řeší žaloby, trestní oznámení a obvinění z podvodu. Píšou to Mladá fronta Dnes a Hospodářské noviny.

Původně se s parkem větrných elektráren počítalo jako s offsetovým programem firmy Bae Systems, který měl podpořit český průmysl výměnou za to, že si od ní česká vláda koupí stíhačky Gripen. Firma Bae Systems přivedla firmu Virtual Utility, která založila společný podnik Czech Venti. V něm má polovinu akcií, druhou polovinu vlastní tuzemská firma Proventi.

"Byli jsme obelháni. Poté, co vláda koupila gripeny, se všichni kolem projektu vypařili jako voda. A my se teď hádáme s Angličany, kteří mají jediný zájem, a to projekt větrného parku výhodně prodat," řekl ředitel Proventi Antonín Rais. Ministerstvo průmyslu a obchodu potvrdilo, že firma Bae Systems si nakonec větrný park jako offset nezaregistrovala.

Mezi majiteli Czech Venti nyní podle MfD létají podezření z mezinárodních podvodů a defraudací milionů eur. "Může to být další skandál typu zmařené investice v Česku. Investoři mají v Czech Venti už víc než 300 milionů korun a nyní není jasné, co bude. Uděláme cokoli, abychom s Czech Venti projekt dokončili," cituje MfD spolumajitele Virtual Utility Iaina MacAulaye.

Britové odvolali Raise z představenstva Czech Venti a ten se s nimi kvůli tomu soudí. Soud v Ústí nad Labem nedávno rozhodl, že Rais nemá až do vyřešení sporů s projektem nijak nakládat.

Britská strana požádala ministerstvo průmyslu, aby licenci na výrobu elektřiny, bez níž se nedá stavba spustit, převedlo z české firmy Proventi na Czech Venti, kterou mají pod kontrolou. Zda jim MPO vyhoví, není zatím jasné. "Na ministerstvu je nyní celá záležitost prošetřována," řekla HN mluvčí ministerstva Kateřina Koubová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK