Americké akcie klesly kvůli obavám z vyšší inflace

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. května (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek na Wall Street oslabovaly a vykázaly nejhlubší jednodenní pokles téměř za čtyři měsíce. Vyšší ceny ropy a zlata obnovily obavy z inflace, nižších spotřebitelských výdajů a z dalšího zvyšování úrokových sazeb centrální bankou.

Dow Jonesův index klesl o 141,92 bodu na 11.500,73 bodu, tedy o 1,22 procenta. DJI během dne dosáhl šestiletého maxima, z něj ale sestoupil poté, co největší světová pojišťovna AIG zveřejnila čtvrtletní výsledky svého hospodaření. Index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 2,07 procenta na 2272,7 bodu, když 48,04 bodu ztratil.

Ceny ropy šly nahoru kvůli odstávkám amerických rafinerií, které vyvolaly obavy o plynulost zásobování trhu pohonnými hmotami. Předchozího dne přitom Fed zvýšil základní úrokovou míru, aby inflace zůstala pod kontrolou. Ceny zlata ve čtvrtek dosáhly nejvyšší úrovně za 26 let.

Mezi emisemi, které vykázaly za čtvrtek nejhlubší ztráty, byly akcie bank, pojišťoven a dalších podniků z finančního sektoru, které jsou citlivé na pohyb úrokových sazeb. American International Group Inc. oslabila kvůli nižšímu čtvrtletnímu zisku, než finanční trh očekával.

"Trh jako celek je velmi slabý kvůli potížím s Fedem a vyšším cenám komodit," řekl jeden z obchodníků. Dodal, že pokles akcií technologických firem vyvolaly tento týden znepokojivé zprávy z odvětví, například výsledkové varování počítačové firmy Dell Inc.

Dolar klesl na 12měsíční minimum vůči euru za očekávání, že Fed po dvou letech zvyšování úroků udělá přestávku. Trh předpokládá, že se úrokové sazby brzy dostanou na vrchol. Ve středu Fed zvýšil základní sazbu na federální fondy pošestnácté za sebou, a to na pět procent, jak se očekávalo.

Kurz eura se zvýšil o 0,4 procenta na 1,2842 USD poté, co se dotkl 1,2872 USD. Dolar vůči jenu při závěrečném kurzu 110,54 JPY téměř stagnoval, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK