Telefónica zvýšila zisk o 40 procent

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 12. května (ČTK) - Španělská společnost Telefónica hospodařila v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 1,27 miliardy eur (asi 35,9 miliardy Kč). To je meziroční nárůst o 39,6 procenta. Za růstem zisku stojí především nedávné akvizice v Evropě, kde firma převzala několik firem včetně Českého Telecomu.

Výsledek je vysoko nad odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali zisk 1,14 miliardy eur. Tržby za celou skupinu se zvýšily dokonce o 45 procent a dosáhly 12,04 miliardy eur. To je na horní hranici pásma odhadů, které bylo vymezeno hodnotami 11,53 miliardy až 12,04 miliardy eur.

Zhruba z poloviny se na zisku skupiny podílejí bezdrátoví provozovatelé, k nimž patří španělská Telefónica Móviles, britský provozovatel O2 a další. "Ty výsledky jsou velmi dobré, lepší než se čekalo," řekl analytik finanční společnosti Venture Finanzas Victor Acitores.

Výsledky na domácím trhu, tedy ve Španělsku, podpořily mimo jiné i pevné linky. Telefónica totiž klade důraz na rychlý internet, jehož obliba je teď na vzestupu. Počet uživatelských přípojek pro spotřebitele se tak zvýšil o 47 procent a dostal se nad tři miliony.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK