Japonské akcie v pátek opět oslabily

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. května (ČTK) - Ceny japonských akcií se v pátek opět snížily a série ztrátových dnů je tak nyní nejdelší od loňského října. Na vině je hlavně silný kurz jenu, který škodí exportérům, ale i ztráty na akciových trzích v USA. Na devizovém trhu se dál snižuje kurz dolaru, protože trh již začal vnímat blížící se konec zvyšování úroků.

Index Nikkei 225 si odepsal 260,36 bodu a den uzavřel slabší o 1,54 procenta na hodnotě 16.601,78 bodu. Dostal se tak na nejnižší hodnotu za sedm týdnů. Podobně širší index Topix oslabil o 1,35 procenta a uzavřel na 1688,18 bodu.

Dolů zamířily především akcie automobilky Toyota Motor, která velkou část produkce vyváží a je tedy na kurzové výkyvy velmi náchylná. Kurz jenu se totiž k dolaru dostal na osmiměsíční maximum, což znamená, že se těmto firmám v případě nedostatečného zajištění zisky z prodeje zboží v zahraničí sníží.

Výrazné ztráty postihly také akcie firem NEC a Konica Minolta Holdings, na které ještě nepříznivě zapůsobil výhled na další hospodaření. Dařilo se naopak akciím společnosti Canon, která oznámila zvýšení dividendy a štěpení akcií. Zatímco Canon o dvě procenta zpevnil, akcie Konica Minolta ztratily 7,4 procenta hodnoty.

"Jde o úroveň kurzu a výsledky firem. Když se investoři dívají na výhled hospodaření, naleznou řadu podniků, kde jsou odhady pod očekáváním analytiků," řekl ke čtyřdennímu poklesu trhu manažer makléřské společnosti SBI Securities Hidejuki Suzuki.

Na devizovém trhu pokračuje v poklesu dolar, který je vůči euru na novém ročním minimu. Trh začíná do svých odhadů započítávat další kroky americké centrální banky a předpokládá, že dvouletý cyklus zvyšování úroků je v USA u konce. To připustila i sama banka, když uvedla, že o dalším zvýšení sazeb už rozhodne zřejmě jen statistika.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2872 USD a dále tak oslabil z předchozích 1,2737 USD, kde byl ve čtvrtek. Na paritě s japonským jenem klesl na 110,06 ze 111,26 JPY, zatímco euro k jenu zůstalo bez větších změn na 141,66 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK