Koruna se vzdaluje od historického maxima k euru

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Česká měna se začala vzdalovat od čtvrtečních rekordů na úrovni 28,15 Kč/EUR. Koruna se nyní obchoduje za 28,24 Kč/EUR. Korekce nastává při oslabování měn v celém regionu. Proti dolaru koruna posílila na 21,91 Kč/USD, a blíží se tak maximu na 21,81 Kč/USD, kterého dosáhla loni v březnu. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Kurz koruny je v současnosti především pod vlivem vývoje na eurodolarovém trhu a slabého dolaru. Podle Markéty Šichtařové z Next Finance by tak koruna mohla i během příštího týdne k euru posilovat.

"Dnešní tempo posilování koruny zatím nepovažujeme za nic nebezpečného. Koruna stále z velmi dlouhodobého pohledu posiluje tempem tři až čtyři procenta ročně (nominálně), a tak je úplně normální a v pořádku, že čas od času dosáhne historického maxima," uvedla Šichtařová. Podle ní se tak letošní tempo posilování koruny nijak nevymyká dlouhodobému trendu, domácí podniky zatím posilování koruny bez problémů zvládají. V dalších dnech je možné posílení koruny až k 28 Kč/EUR.

Posilující koruna ovlivní i vývoj úrokových sazeb. Šichtařová se domnívá, že Česká národní banka letos již sazby nezvýší. "A pokud ano, bude to velký omyl," dodala. Navíc ve čtvrtek prohlásil člen bankovní rady Robert Holman pro agenturu Bloomberg, že očekává stabilní úrokové sazby po několik čtvrtletí.

Pro vývoj dolaru a tím i koruny budou dnes důležité údaje o americkém zahraničním obchodu. "Sentiment na dolar je dost špatný a zdá se, že každá záminka je dobrá k dalším výprodejům," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

Trh očekává za březen schodek zahraničního obchodu USA 67 miliard dolarů. Podle Šichtařové bude určitě reagovat na horší čísla a dolar bude dále oslabovat. Naopak při nižším čísle bude trh zřejmě reagovat jen vlažně, dodala.

Obecně platí, že silná koruna zlevňuje zahraniční dovolené, dovážené zboží a tlumí například vysoké ceny ropy. Podle Šichtařové ovšem tempo růstu cen ropy je a bude rychlejší než tempo posilování koruny k dolaru, takže kurz nestačí ceny suroviny plně vyrovnat. "Během třetího kvartálu podle nás bude překročena hranice 32 korun za litr Naturalu 95," dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK