Obchodní deficit USA klesl na 62 mld. USD

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. května (ČTK) - Bilance zahraničního obchodu Spojených států se v březnu opět nečekaně zlepšila a její deficit díky rekordnímu exportu klesl nejníže za více než půl roku. Schodek se snížil na 62 miliard dolarů z únorových 65,6 miliardy USD, oznámilo americké ministerstvo obchodu.

Výsledek byl mnohem lepší, než čekali analytici. Ti předpokládali, že schodek naopak vzroste na 67 miliard dolarů. Schodek byl nejnižší od loňského srpna a jeho meziměsíční pokles o 5,6 procenta byl nejvýraznější za poslední rok.

Zlepšení přinesl růst exportu na rekordních 114,7 miliardy dolarů a na maximu byly vývozy do Kanady, Mexika, Evropské unie, Číny i Latinské Ameriky. Americký dovoz naopak druhý měsíc po sobě klesl, třebaže dovozy z Mexika, EU a Latinské Ameriky byly rekordní.

Zlepšování obchodní bilance souvisí podle ekonomů s poklesem hodnoty dolaru. Za celé první čtvrtletí však dosáhl deficit 196,2 miliardy dolarů, a pokud se bude vyvíjet podobně i ve zbytku roku, překročí loňský celoroční rekord 723,6 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK