Náměstek ministryně rezignoval kvůli ztracené půlmiliardě ČKA

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Náměstek ministryně informatiky Vladimír Hořejší tento týden rezignoval. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva Klára Volná. Důvodem je podle neoficiálních informací souvislost s nelegálním vyvedením půl miliardy korun z České konsolidační agentury.

Hořejší působil ve vedení společnosti IMOB. Ta spravovala dceřinou firmu ČKA Galileo Real, která odeslala do zahraničí bez vědomí orgánů agentury půl miliardy korun z jejího majetku. Podle informací serveru Euro OnLine Hořejší jako tehdejší předseda představenstva IMOB spolupodepsal plnou moc, na jejímž základě mohl šéf IMOB Jan Šik s hotovostí disponovat.

Ministryně informatiky Dana Bérová, která je na zahraniční cestě, by měla rezignaci přijmout začátkem příštího týdne, kdy zřejmě také rozhodne o jeho nástupci. Podle Volné by Hořejšího funkci dočasně převzal některý z náměstků či ředitelů odborů, protože není pravděpodobné, že by funkci na stálo obsadila ministryně tři týdny před volbami.

Hořejší byl jmenován náměstkem ministryně pro oblast e-Governmentu a zahraniční spolupráce v červnu loňského roku.

Kvůli kauze nelegálního vyvedení půlmiliardové částky z ČKA už dříve rezignoval předseda dozorčí rady IMOB Pavel Pešek. Ve středu vláda odvolala na návrh ministra financí Bohuslava Sobotky Mojmíra Hampla a Jiřího Jurána z představenstva ČKA.

Jurán tvrdí, že nepochybil a je připraven doložit zápisy z jednání rady zákaz vydaný Šikovi pro podobné operace. Hampl se domnívá, že návrh na jeho odvolání v souvislosti s tímto případem je pouze zástupný. "Jsem přesvědčen, že ministr financí Bohuslav Sobotka pouze využívá této záminky, aby se zbavil člena představenstva, který s ním vede dlouhodobý spor o řešení tzv. sporných pohledávek ČSOB," sdělil již dříve.

Hampl upozornil na to, že Sobotka k návrhu na jeho odvolání přistoupil právě v den, kdy podával rozsáhlé vysvětlení Policii ČR k trestnímu oznámení na Sobotku kvůli podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci. To se týká právě řešení pohledávek ČSOB.

"V tomto vysvětlení jsem policejním orgánům znovu popsal z mého pohledu nestandardní chování ministra při jednáních s ČSOB. Stejně tak jsem zopakoval, že mě ministr financí nepřímo nabádal k obcházení dozorčí rady ČKA, a tudíž obcházení zákona o ČKA," podotkl Hampl.

Kauzu ČKA vyšetřuje policie a padla i trestní oznámení. Podle posledních zveřejněných informací má půlmiliardu podnikatel Miloš Skořepa a investoval ji do akcií a podílů v zahraničních firmách. Skořepa uvedl, že se k dluhu hlásí a částku vrátí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK