Úrazové pojištění převezme od pojišťoven stát

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Odškodňování za pracovní úraz a nemoc z povolání převezme od komerčních pojišťoven stát, konkrétně Česká správa sociálního zabezpečení. Předpokládá to zákon, který podepsal prezident Václav Klaus.

Nyní zaměstnavatelé platí úrazové pojištění jedné ze dvou pojišťoven určených zákoníkem práce - Kooperativě nebo České pojišťovně. Situaci kritizovala Evropská unie, která navrhla dvě řešení - buď do systému zahrnout všechny pojišťovny, nebo převést pojištění na stát.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zvolilo druhou variantu. Naopak první možnosti dávali přednost zástupci zaměstnavatelů. Hospodářská komora s navrženým převodem úrazového pojištění zásadně nesouhlasí. Návrh zákona je podle ní složitý, nepřehledný, obsahuje řadu technických chyb a je i nevýhodný.

Ministr Zdeněk Škromach (ČSSD) ale tvrdí, že vládní řešení je nejméně finančně náročné a má nejmenší dopady na zaměstnavatele. Opoziční ODS i většina senátorů naopak tvrdila, že nový systém je finančně náročný a stát na něj nemá dostatečné kapacity. Navíc prý zbytečně zvyšuje sankce a přidává povinnosti zaměstnavatelům.

Zákon počítá také s tím, že se zvýší jednorázové odškodnění pozůstalých. Nyní manželka zaměstnance, který zemřel při práci, dostane 50.000 korun a dítě 80.000 korun. Nový zákon zvyšuje oba jednorázové příspěvky na 240.000 korun. Norma také zvýhodní zaměstnavatele, kteří budou zvyšovat úroveň bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Vývoj počtu a závažnosti úrazů a nemocí z povolání by měly odrážet případné slevy či přirážky na pojistném.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK