Klaus podepsal novelu zákona o ochraně spotřebitele

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Prezident Václav Klaus podepsal zákon, který umožňuje uložit nepoctivým obchodníkům pokutu až 50 milionů korun. Novela zákona o ochraně spotřebitele dále zavádí povinnost prodávajících vydat písemné potvrzení o termínech a způsobu vyřízení reklamace a upravuje prodej na tržnicích. Zákon schválila sněmovna i s pozměňovacími návrhy horní komory koncem dubna.

Novela především zvyšuje pokuty až na 50 milionů korun pro obchodníky, kteří by při prodeji užívali nekalých praktik. Je tak reakcí na zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která loni v 18 velkoprodejnách odhalila manipulaci s dobou trvanlivosti a prodej prošlých potravin a zkaženého masa.

Podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana by zvýšení pokut z nynějšího milionu až na 50 milionů korun mělo omezit nekorektní jednání obchodníků, z nichž největší ročně utrží několik desítek miliard korun.

Obchodníkům se ale zvýšení pokut nelíbí a tvrdí, že to není systémové řešení problémů v obchodní síti. Viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka považuje 50 milionů za přehnanou částku. "Vysoká pokuta sice může mít odstrašující efekt, ale není to systémové řešení," řekl již dříve. Juračka navrhl rozdělit pokuty do dvou kategorií, a to na sankce za systémové chyby, za které nese zodpovědnost vedení obchodu, a na pokuty za provinění konkrétních pracovníků.

Naopak Sdružení obrany spotřebitelů se zpřísnění sankcí zamlouvá. Mluvčí SOS Ivana Picková již dříve řekla, že obchodníci se nezlepšili ani po nedávné sérii kontrol, a tudíž je zvýšení pokut na místě. Nyní obchodníkům za porušení zákona o ochraně spotřebitele hrozí maximálně milionová pokuta. U prohřešků proti zákonu o potravinách je maximální sankce tři miliony.

Sněmovna při dubnovém projednávání ze zákonu odstranila povinnosti ohledně velikosti textu informací na výrobcích, čímž vyšla vstříc zejména potravinářským firmám. Původně totiž dolní komora schválila povinnost výrobců označovat výrobky informacemi s minimálně dvoumilimetrovým kontrastním písmem. "Byli jsem upozorněni Potravinářskou komorou, že ten pozměňovací návrh, který přijala Poslanecká sněmovna, by byl pro řadu firem likvidační," uvedla již dříve místopředsedkyně senátního hospodářského výboru Soňa Paukrtová.

Zákon počítá i s tím, že provozovatelé tržnic zřejmě budou muset vést evidenci údajů o obchodnících, kteří na tržištích nabízejí zboží. Stánky na tržnicích by měly být napříště označeny identifikačními údaji o prodávajících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK