Průzkum: Většině textilek loni kvůli dovozům z Číny klesly tržby

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Loňské uvolnění bariér na dovoz asijského textilu do Evropské unie zasadilo tuzemským textilním podnikům těžkou ránu. Podle průzkumu časopisu TextilŽurnál a Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu v loňském roce klesly tržby většině největších tuzemských textilních podniků. Odborníci nižší tržby dávají do souvislosti právě s velkým nárůstem dovozu asijského textilu do EU po loňském lednovém zrušení kvót na import tohoto zboží z rozvojového světa.

Šéfredaktor TextilŽurnálu Michal Korol řekl, že v roce 2005 klesly tržby 22 z 34 největších tuzemských textilních firem. Pouze 12 českých textilek loni vykázalo nárůst tržeb. V roce 2004 se snížily tržby 18 z 39 největších textilek. Pět firem loni z žebříčku vypadlo, protože jejich tržby klesly pod 250 milionů korun, což je minimální úroveň pro zařazení na seznam největších textilních podniků. Naopak do loňského žebříčku se nedostala žádná nová firma. V oděvním průmyslu je podle Korola situace o něco lepší, jelikož 11 z 19 největších oděvních firem v loňském roce dokázalo zvýšit tržby.

"Český i slovenský textilní a oděvní průmysl prochází krizí, stejně jako ve většině zemí EU. Může za to především prudký nárůst dovozu textilu z Číny a dalších asijských zemí," uvedl Korol. Loni podle údajů ČSÚ vzrostl dovoz textilních výrobků z Číny do ČR o 28,5 procenta na 645,4 milionu korun a oděvů o 38 procent na bezmála 2,5 miliardy korun. Výrazný byl také nárůst dovozu čínského textilu do EU. Například v první polovině loňského roku se zvýšil vývoz textilu z Číny do EU o 130 procent na 8,65 miliardy dolarů.

Kvůli loňskému velkému nárůstu importu čínského zboží do ČR i EU již řada českých textilek omezila výrobu a některé podniky musely být uzavřeny, protože pro své výrobky ztratily zahraniční odbytiště. Čeští producenti varují, že nekontrolovaný příliv levného čínského textilu v tuzemsku může vážně ohrozit až třetinu ze 120.000 pracovních míst v odvětví.

Dovoz čínského textilu loni snížil tržby například společnosti Lonka Příbor, která je tradičním českým producentem ponožek a podkolenek. Lonka loni utržila 140 milionů korun proti předloňským více než 167 milionům korun. "Pokles byl způsoben zavedením a následných uvolněním dovozních kvót na zboží z Číny, který snížil prodeje Lonky na přesyceném evropském trhu," uvedl předseda představenstva Lonky Milan Mercl.

EU se nakonec loni v červnu po nátlaku evropských výrobců textilu dohodla s Čínou na zavedení kvót na dovoz čínského textilu. Kvóty mají platit do roku 2008 a omezí růst čínského dovozu na osm až 12,5 procenta ročně.

Největší oděvní firmou v České republice byl loni s tržbami 2,6 miliardy korun opět Oděvní podnik Prostějov, který tomuto oboru kraluje již jedenáctý rok. Prvenství největšího textilního podniku v loňském roce obhájila společnost Kordárna z Velké nad Veličkou s tržbami kolem tří miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK