Pražská burza v souladu se zahraničím výrazně klesla

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Akciový trh pražské burzy se svezl s masivními výprodeji na trzích v celé Evropě. Prodejní nálada se na kontinent přenesla z USA, kde vzrostly obavy ze zvyšování inflace. K tomu se přidaly špatné zprávy o cenách emisních povolenek. Index PX spadl o 1,61 procenta na 1513,5 bodu. Výsledky oznámila burza.

Americké akcie ve čtvrtek na Wall Street oslabovaly a vykázaly nejhlubší jednodenní pokles téměř za čtyři měsíce. Ceny obchodovaných povolenek na emise oxidu uhličitého pak na evropském trhu klesly na nové roční minimum a propad se prohloubil po zveřejnění údajů o emisích jednotlivých zemí Evropské unie.

Akcie elektrárenské společnosti ČEZ se svezly o 3,04 procenta na 782,5 koruny, byť se naposledy obchodovaly s nárokem na dividendu v navrhované hrubé výši 15 korun na akcii. "Pokles cen povolenek snižuje ceny elektřiny a má negativní dopad na akcie energetických firem," uvedla Elena Strapeková z brokerské firmy Cyrrus.

Cenné papíry mediální společnosti CME si pohoršily o 2,14 procenta na 1508 korun a realitní skupiny Orco Property Group o 1,67 procenta na 2877 korun. Jedinou přední emisí, která odolala prodejům, byl stagnující holding Unipetrol, který v pondělí zveřejní výsledky skupiny za první čtvrtletí.

Celkové obchody s akciemi se zvýšily na takřka dvojnásobek a objemem 4,2 miliardy korun pokořily letošní průměr. Z toho akcií ČEZ změnilo majitele za více než 2,6 miliardy korun.

Celkový objem obchodů: 4,869 miliardy Kč

- akcie 4,229 miliardy Kč

- dluhopisy 0,640 miliardy Kč

- obchodní systém 2,502 miliardy Kč

- ostatní obchody 2,367 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK