Ceny zlata a platiny pokračovaly v růstu na nové rekordy

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. května (ČTK) - Ceny zlata i platiny pokračovaly ve zdolávání nových rekordů. Platina opět překonala nové historické maximum a zlato díky vysokému zájmu investorů vystoupilo nejvýše za 26 let. Během odpoledního obchodování však oba kovy většinu svých předchozích zisků smazaly, protože část investorů se rozhodla vydělat na růstu a kovy prodávala. Slabší dolar však i nadále láká k dalším nákupům.

V závěru londýnského obchodování se cena zlata snížila o 60 centů na 719,60 dolaru za troyskou unci. Během dne se však zlato vyšplhalo až na 730 dolarů za unci. Od začátku letošního roku již zlato získalo 40 procent a za posledních 12 měsíců 70 procent. Začíná se tak přibližovat rekordnímu maximu 850 dolarů, na které se dostalo začátkem roku 1980. Analytici se domnívají, že hranici 800 dolarů překročí zlato v příštím roce.

Investiční fondy se vrhají na trhy komodit ve snaze chránit se před globální nejistotou. Analytici však již také upozorňují, že růst byl přehnaně rychlý a hrozí nebezpečí brutálního propadu ceny.

Platina dnes vystoupila na nové historické maximum 1334 dolarů. Za poslední rok si kov připsal již 58 procent. Platina se používá hlavně ve šperkařství a v automobilovém průmyslu při výrobě katalyzátorů. Platinu žene vzhůru hlavně poptávka z průmyslu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK