Americké akcie dále klesaly v obavách z inflace

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. května (ČTK) - Americké akcie dnes dále klesaly v prohlubujících se obavách z inflace, povzbuzovaných vysokými cenami ropy. Znepokojení ohledně inflace zvýšila zpráva o dubnovém skoku amerických dovozních cen. Investoři mají strach, že rostoucí ceny ropy zvýší inflaci, podnítí centrální banku k dalšímu zvýšení úroků, omezí tím spotřebitelské výdaje a firmám zisky.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o 0,4 procenta na 11.451 bodů. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 0,9 procenta na 2253 bodů.

Dovozní ceny v dubnu stouply o 2,1 procenta, tedy dvojnásobným tempem proti očekávání. Byl to důsledek nejprudšího růstu nákladů na ropný dovoz za více než rok. "Inflace vyvolává značné obavy. Čím větší bude inflace, tím znepokojeněji budou investoři čekat, co udělá Fed, aby na to reagoval," řekl agentuře Reuters hlavní analytik firmy Leeb Index Trader Peter Dunay.

Ve čtvrtek americké akce zažily nejhlubší propad za poslední téměř čtyři měsíce. Způsobily to obavy z inflace pod vlivem růstu cen ropy a zlata.

Náladu na trhu dnes poněkud uklidnila zpráva Michiganské univerzity o nečekaně výrazném poklesu jejího indexu spotřebitelské důvěry. Zpráva ukázala, že ekonomika se pod tlakem spotřebitelů přehřívat nebude, což zmírnilo obavy z dalšího zvyšování úroků. Atmosféra se zlepšila i poté, co cena ropy ztratila ke konci dopoledne celý dolar na barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK