Euro: ČKA se dohodla se Skořepou na splacení půl miliardy

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Česká konsolidační agentura se dohodla s podnikatelem Milošem Skořepou na navrácení půl miliardy korun. Uvedlo to Euro Online s tím, že obě strany se dohodly na splátkovém kalendáři. První splátka ve výši zhruba 50 milionů korun by měla do ČR dorazit v příštím týdnu. Právě tato první splátka má být zřejmě podmínkou uzavření definitivní dohody o splácení částky, kterou Skořepovi půjčil Jan Šik z peněz společnosti Galileo Real, napsalo Euro.

To, že má půlmiliardu korun která zmizela z ČKA, přiznal Skořepa ve středu. Uvedl, že peníze investoval do akcií a podílů v zahraničních firmách. Současně řekl, že neměl tušení o skutečném původu peněz. Podle jeho verze si je půjčil od svého známého Františka Savova, aniž věděl, že jde o stamiliony konsolidační agentury. "Já se ke svému závazku hlásím, jsem dlužníkem a vše splatím. Nebyl bych to ovšem schopen dokázat, pokud se přistoupí k nějakým represím," dodal.

Peníze z účtu dceřiné firmy ČKA Galileo Real, kterou spravuje společnost IMOB, měl podle původní verze poslat do Švýcarska bez vědomí orgánů šéf společnosti IMOB Šik. Podle Eura ČKA podala na organizátory transakce trestní oznámení a Šik je mimo Prahu pod ochranou bezpečnostní firmy, která pracuje pro ČKA.

Kvůli celé kauze rezignoval tento týden náměstek ministryně informatiky Vladimír Hořejší, který působil ve vedení společnosti IMOB. Hořejší jako tehdejší předseda představenstva IMOB údajně spolupodepsal plnou moc, na jejímž základě mohl šéf IMOB Šik s hotovostí disponovat.

Už dříve rezignoval předseda dozorčí rady IMOB Pavel Pešek a ve středu vláda odvolala na návrh ministra financí Bohuslava Sobotky Mojmíra Hampla a Jiřího Jurána z představenstva ČKA.

Jurán tvrdí, že nepochybil a je připraven doložit zápisy z jednání rady zákaz vydaný Šikovi pro podobné operace. Hampl se domnívá, že návrh na jeho odvolání v souvislosti s tímto případem je pouze zástupný. "Jsem přesvědčen, že ministr financí Bohuslav Sobotka pouze využívá této záminky, aby se zbavil člena představenstva, který s ním vede dlouhodobý spor o řešení tzv. sporných pohledávek ČSOB," sdělil již dříve.

Hampl upozornil na to, že Sobotka k návrhu na jeho odvolání přistoupil právě v den, kdy podával rozsáhlé vysvětlení Policii ČR k trestnímu oznámení na Sobotku kvůli podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci. To se týká právě řešení pohledávek ČSOB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK