Kyperská firma dle Eura koupila 49 procent MUS, mluvčí to popřel

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Kyperská společnost, za níž stojí zřejmě známý finančník Pavel Tykač, koupila 49 procent Mostecké uhelné. Uvedl to dnes server Euro OnLine. Mediální zástupce MUS Radek Stavěl však pro ČTK tuto informaci popřel.

Skupina Czech Coal, která zahrnuje i MUS, registruje sice zájem zahraničních finančních investorů o vstup do skupiny. Nicméně zatím do ní žádný nevstoupil, řekl Stavěl.

Euro napsalo, že dohoda obsahuje mechanismus, podle něhož mohou manažeři MUS, kteří jsou zároveň akcionáři, prodat i zbylý podíl. V příštích třech letech od kyperské společnosti ale také mohou získat minoritní podíl zpět.

Informaci o možném vstupu finančního investora do MUS přinesl server Euro OnLine již 21. dubna a i tehdy ji firma popřela. "Jedná se o nepravdivé tvrzení," uvedla tehdy skupina v tiskové zprávě. Na ni se Stavěl odvolal i dnes. Poradce MUS a skupiny Czech Coal Jan Dobrovský se k informaci Eura odmítl vyjádřit.

Skupina Czech Coal zahrnuje kromě stejnojmenné akciové společnosti a Mostecké uhelné například Teplárnu Otrokovice, Energetiku Malenovice a dalších 24 firem z průmyslu a služeb. Celá skupina loni utržila přes osm miliard korun a vykázala čistý zisk 1,8 miliardy korun.

Mostecká uhelná je co do objemu těžby druhou největší společností na tuzemském hnědouhelném trhu. Loni vytěžila přes 16 milionů tun uhlí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK