MfD: Prodej zkaženého masa je podle soudu jen přestupek

13.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Okresní soud v Českých Budějovicích rozhodl, že loňský prodej zkažených potravin v prodejně firmy Julius Meinl na tamní Lannově třídě je jen přestupek. V tomto případě přitom hrozily třem vedoucím pracovníkům řetězce Julius Meinl až dva roky vězení. Píše to Mladá fronta Dnes.

"Posouzení je na magistrátu města České Budějovice. Není jasné, zda tyto potraviny byly zdraví nebezpečné, protože Státní zemědělská a potravinářská inspekce je nezkoumala na obsah toxinů plísní," uvedla soudkyně Olga Smrčková. Přestupek má navíc nyní směřovat na firmu Ahold, která loni obchody od Meinla převzala. Zda někdo pokutu vůbec dostane, je podle deníku na právnících.

"Postup soudu nás překvapuje. Policii jsme předali všechny podklady, které se případu týkaly. O jejich doplnění nás nikdo ani soud nepožádal," uvedla mluvčí SZPI Daniela Kolejková.

Podle loňských zjištění inspekce nutil vedoucí provozovny prodavačky například omývat ve slané či octové vodě plesnivé i jinak závadné uzeniny a sýry. Po koupeli v těchto lázních je pak potíraly olejem, aby vypadaly čerstvě. Plesnivé potraviny musely ženy vykrajovat a poté zcela proti předpisům znovu prodávat.

Obvinění čelil regionální manažer společnosti, jeho čtyřicetiletá podřízená a čtyřiadvacetiletá vedoucí lahůdek. Hrozily jim až dva roky vězení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK