Menší strany se neshodují na termínu přijetí eura

14.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Zástupci menších stran se v dnešních Otázkách Václava Moravce v České televizi neshodli na termínu, v němž by měla Česká republika přijmout euro. Před unáhleným vstupem do eurozóny varuje předseda Nezávislých demokratů Vladimír Železný. Naopak SNK-ED by se podle svého lídra Josefa Zieleniece snažili urychlit strategii současné vlády a ČNB, podle níž by se mělo v zemi začít platit eurem v roce 2010.

Přechod na euro bude podle Železného útokem na důchodce. "Opravdu se může stát, že náš důchodce bude mít 260 nebo 270 euro (7330 nebo 7610 Kč) a přitom spotřebitelský koš už se bude vyrovnávat v eurech," řekl Železný. V evropských zemích, které euro nepřijaly, roste podle něho ekonomika rychleji než v eurozóně. V předpokládaném referendu o přijetí eura budou Nezávislí demokraté doporučovat, aby lidé hlasovali proti, dodal Železný.

Podle Zieleniece je Česká republika vývozní zemí, naprostá většina exportu jde do zemí unie. "Z tohoto hlediska pro nás je přijetí eura výhodná, je například výhodnější než pro Velkou Británii," řekl lídr SNK-ED. Odhaduje, že jen vstup do eurozóny by způsobil růst české ekonomiky o dvě procenta. Podle Zieleniece není pravda, že by přejetí eura mělo záporný dopad na sociálně slabší lidi.

Strana zelených se podle svého předsedy Martina Bursíka shoduje se strategií centrální banky a vlády. "V principu máme za to, že přijetí eura je pozitivní, že je to další krok naší evropské integrace," uvedl Bursík, jehož strana má podle nynějších preferencí šanci dostat se do sněmovny. Lidé budou mít podle něho z přijetí jednotné evropské měny prospěch, jde jen o to vstoupit do eurozóny ve správnou dobu.

Hnutí Nezávislí je podle své zástupkyně Jany Hamplové pro přijetí eura, rok 2010 ale označila za příliš brzký. Situace v České republice nebude taková, aby se tento krok nedotkl občanů, uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK