LN: V ČR bude v roce 2020 jedno auto na dva obyvatele

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - V České republice bude v roce 2020 připadat jedno auto na dva obyvatele. S odvoláním na prognózu, zpracovanou Centrem dopravního průzkumu v Praze, to píšou Lidové noviny. Studie podle deníku počítá s tím, že zatímco dnes připadá na 1000 obyvatel 388 aut, v roce 2010 to už bude 420 a za dalších deset let 495 osobních vozů.

Odborníci přitom ve své studii přinášejí příznivou zprávu pro výrobce automobilů. I kdyby se podle nich nadále zvyšovala cena pohonných hmot, obyvatele Česka to od nákupu dalších aut neodradí, píšou LN. "Jestliže si rodina pořídí třeba tři auta, ještě to totiž neznamená, že s nimi najede celkově výrazně víc kilometrů než dříve s jedním," citují vedoucího sekce rozvoje dopravního sektoru Centra dopravních výzkumů Miroslava Vančuru.

Studie předpokládá, že zatímco dnes ujede jedno české auto v průměru za rok 14.500 kilometrů, v roce 2010 to bude mírně přes 15 tisíc kilometrů.

Česko se tak podle Vančury přibližuje západnímu trendu, v jehož rámci má rodina třeba jedno rodinné auto a s dalším jezdí třeba manželka na nákupy nebo manžel do zaměstnání.

Nová česká prognóza přitom podle LN koresponduje se zahraničními studiemi stejného druhu. Například v Rakousku, kde už dnes připadá na tisíc obyvatel 530 osobních vozidel, by to v roce 2020 podle předpokladů poslední rakouské studie mělo být 720 aut, píšou Lidové noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK