HN: V ČR hledá práci stále víc kvalifikovaných Západoevropanů

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - V České republice hledá práci stále víc kvalifikovaných Západoevropanů. Píšou to Hospodářské noviny s tím, že jde o nový trend. Zatímco dosud cizinci ze Západu spíš přicházeli s firmou, která v tuzemsku provozovala své zastoupení, teď se lidé ze západní Evropy ucházejí o místa v Česku stejně jako ve vlastní zemi.

Cizinci se podle HN hlásí na inzeráty personálních agentur; o práci v Česku stojí podle HN Němci, Italové či Britové. Například personální agentura Grafton dosud zprostředkovala práci asi 50 inženýrům ze západní Evropy, několik špičkových specialistů podle HN dovezla agentura Manpower.

"Česko začíná být pro pracovníky ze západní Evropy atraktivní. Je to nový trend, který potvrzuje stabilitu a ekonomickou úroveň země," řekl HN konzultant poradenské firmy Hay Group Aleš Jirec. Cizinci jsou podle něj výhodou i proto, že nejsou tolik zatíženi vztahy k okolí.

Cizinci ve vysokých funkcích podle Jirece dostávají stejně atraktivní plat jako ve vlastní zemi. Spokojeni jsou v Česku podle HN i specialisté s platy v přepočtu tří až pěti tisíc eur měsíčně.

Odborníci, kteří sami hledají práci, především v oblasti informačních technologií, do republiky již několik let přicházejí také ze Slovenska, Ukrajiny a Ruska, připomínají Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK