Slovenská ekonomika zpomalila růst na 6,3 pct

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. května (ČTK) - Slovenská ekonomika zpomalila v prvním čtvrtletí meziroční tempo růstu na 6,3 procenta z revidovaných 7,4 procenta z konce loňského roku. Vyplývá to z předběžného odhadu statistického úřadu. Výsledek byl v souladu s odhady analytiků.

Podle sezonně upravených údajů ekonomika za první čtvrtletí reálně vzrostla meziročně o 6,2 procenta. V běžných cenách měl HDP hodnotu 368,8 miliardy slovenských korun, což znamenalo nominální nárůst o 8,6 procenta.

Statistici dnes zveřejnili jen odhad bez podrobnějšího rozpisu HDP. Podrobné a zpřesněné údaje za první tři měsíce roku budou zveřejněny 8. června.

Zaměstnanost se podle úřadu zvýšila za celé první čtvrtletí o 2,3 procenta. V hospodářství pracovalo téměř 2,11 milionu lidí a po úpravě o sezonní vlivy to bylo 2,13 milionu, což bylo zvýšení o 2,7 procenta.

Česká ekonomika loni vzrostla o šest procent, a vykázala tak nejlepší výkon ve své historii. V posledním loňském čtvrtletí dosáhl meziroční růst hrubého domácího produktu rovněž rekordních 6,9 procenta. Předseda vlády Jiří Paroubek minulý měsíc odhadl, že HDP v prvním čtvrtletí letošního roku vzroste o sedm až osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK