Koruna se historickým rekordům vzdaluje na 28,42 Kč/EUR

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Česká měna zahájila týden oslabením o více než 20 haléřů. Vůči euru koruna oslabila na 28,42 Kč/EUR a vůči dolaru na 22,14 Kč/USD. Koruna se tak vzdaluje čtvrtečnímu rekordu 28,15 Kč/EUR. Propad souvisí s celkovým výprodejem na rozvíjejících se trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Zhoršení situace souvisí podle našeho názoru s očekávaným růstem výnosů na rozvinutých trzích, především v EMU, kde by Evropská centrální banka měla v červnu přistoupit k dalšímu zvýšení sazeb. V případě koruny vstupuje do hry i korekce po rychlém růstu od začátku měsíce až na historická maxima," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

Podle něj bude další vývoj záležet nadále na pohybu na rozvíjejících trzích. V ČR se dnes žádné události nečekají. "Koruna ale má prostor pro další oslabení, zvláště pokud se dolar dokáže nadechnout k dalšímu růstu," dodal Vlk.

Dolar nyní profituje z posunu situace na světových trzích. Po propadu až za 1,2970 USD/EUR se dostává na 1,2850 USD/EUR a částečně tak koriguje předchozí výraznou ztrátu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK