Korejské úřady obžalují v úterý šéfa Hyundai

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 15. května (ČTK) - Jihokorejská prokuratura podá v úterý žalobu na předsedu představenstva automobilky Hyundai Motor Čonga Mong-kua, sdělil mluvčí korejského Nejvyššího státního zastupitelství. Čong je zapleten do skandálu kolem černých fondů využívaných ke korupci a jeho stíhání může podle analytiků vytvořit v největší korejské automobilce řídící vakuum. Hyundai nyní připravuje investici do automobilového závodu v České republice.

Informaci o záměru prokuratury obžalovat Čonga sdělil mluvčí agentuře Reuters bez dalších podrobností. Později chce ještě prokuratura obžalovat Čongova syna, který řídí dceřinou firmu Kia Motors, a další činitele Hyundai, dodal mluvčí.

Šéf Hyundai byl zatčen na konci dubna v podezření, že spolu s dalšími manažery zpronevěřil firemní peníze a vytvářel tajné fondy, z nichž firma uplácela politiky a další vlivné lidi. Zneužívání se mohlo týkat více než pěti miliard wonů (116 milionů korun) a může mít za následek doživotní vězení. Vyšetřuje se, jak velké korejské konglomeráty zvané čebol přesouvají peníze v rámci jednotlivých firem celé skupiny.

Hyundai se minulý měsíc za skandál veřejně omluvil a sdělil, že rodina předsedy Čonga předá charitě svůj podíl na přepravní společnosti Glovis v hodnotě jedné miliardy dolarů. Prokurátoři dali najevo, že tento dar jejich vyšetřování neovlivní, avšak že budou mít při doporučování trestu na paměti národní zájmy.

Vedení Hyundai minulý týden schválilo investici do plánované továrny v Nošovicích v Moravskoslezském kraji. Počítá se zde zpočátku s investicí 743 milionů eur (asi 21 miliard korun) a celkově až se sumou přes jednu miliardu eur. Investici schválila i česká vláda a tento čtvrtek by měl v jihokorejském Soulu podepsat dohodu ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Analytici říkají, že Čong hraje významnou roli v každodenním řízení společnosti. Firma nyní zvyšuje produkci v zahraničí, aby se do roku 2010 stala pátým největším výrobcem aut na světě. V současné době je Hyundai spolu s Kia sedmým největším.

Závod v Nošovicích by měl vyrábět 200.000 automobilů ročně a po rozšíření kapacit až 300.000 automobilů. Zahájit výrobu by měl v roce 2008. Vytvoří minimálně 1000 pracovních míst, Hyundai ale předpokládá, že do roku 2010 v Nošovicích zaměstná přes 3500 lidí. Kia Motors chce do konce tohoto roku zahájit produkci na svém prvním evropském závodě u slovenské Žiliny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK