Eurotel závěrem června ukončí hlasový provoz v síti NMT

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Mobilní operátor Eurotel se rozhodl na přelomu června a července ukončit hlasový provoz v zastaralé analogové síti NMT, ve které fungují telefony s předčíslím 601. Uvedla to firma. Zhruba tři desítky tisíc zákazníků budou moci přejít na hlasové služby GSM a UMTS v dalších sítích Eurotelu. Zůstanou jim nynější čísla i tarify a budou moci využít zvýhodněných přechodových nabídek, doplnil mobilní operátor.

"Udržování zastaralé analogové technologie NMT v provozu je finančně velmi náročné a nerentabilní. Proto jsme se rozhodli přistoupit k ukončení hlasového provozu," uvedl marketingový ředitel Andrei Torriani. Podle něj je Eurotel posledním evropským operátorem, který s hlasovými službami využívající NMT končí.

Všechny zákazníky využívající hlasové služby v síti NMT pod názvem T!P bude firma v nejbližší době kontaktovat s konkrétní nabídkou.

Eurotel analogovou síť NMT spustil v září 1991 jako první mobilní síť v ČR. Po spuštění modernější digitální sítě GSM v roce 1996, rozšíření jejího pokrytí a nabídce nových služeb, jako jsou datové služby, SMS, MMS či wap, začal počet uživatelů analogové sítě ubývat.

Od poloviny roku 2004 provozuje společnost na části frekvencí v pásmu 450 MH datovou síť CDMA, prostřednictvím které nabízí rychlé připojení k internetu o rychlosti až jeden Mbit/s. Přístup k této síti má v současnosti více než 80 procent populace České republiky a Eurotel registruje přes 80.000 uživatelů. Firma do konce června připravuje další posílení sítě v 53 lokalitách.

Eurotel je 100procentně vlastněn Českým Telecomem, který patří do skupiny Telefónica. Během letošního roku by se měly obě firmy spojit. Největší tuzemský mobilní operátor má 4,7 milionu zákazníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK