Pohonné hmoty poprvé po deseti týdnech mírně zlevnily

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Pohonné hmoty poprvé po deseti týdnech mírně zlevnily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí v průměru 31,09 Kč, což je o pět haléřů méně než minulé pondělí. Cena nafty klesla o deset haléřů na 30,09 Kč. Vyplývá to z aktuálních informací společnosti CCS.

Nejvíce za poslední týden zlevnil benzin v Pardubickém kraji, kde se cena snížila o 20 haléřů na 30,87 Kč za litr. Cena nafty nejvýrazněji klesla v Karlovarském kraji, ve kterém řidiči platí v průměru 29,47 Kč/l, tedy o téměř 40 haléřů méně než minulé pondělí.

Nejlevnější benzin je v Olomouckém kraji, kde litr vychází v průměru na necelých 30,80 Kč. Méně než 31 Kč je průměrná cena benzinu ještě v Karlovarském, Královéhradeckém, Moravskoslezském a Pardubickém kraji. Nejdražší benzin zůstává v kraji Vysočina, v Praze a jižních Čechách, kde se za litr platí přes 31,30 Kč.

Nafta stojí méně než průměrných 30 korun v Olomouckém, Plzeňském, Ústeckém a Karlovarském kraji, z toho v posledně jmenovaném kraji je nejlevnější v republice. Za litr zde řidiči platí v průměru necelých 29,50 Kč. Na Vysočině, kde je nafta naopak nejdražší, stojí litr o korunu více.

Ceny pohonných hmot reagují na světové ceny ropy a ropných produktů a vývoj koruny vůči dolaru. Ropa se začátkem minulého týdne obchodovala za zhruba 70 USD za barel. V obavách z nedostatku benzinu v USA stoupla nad 73 dolarů, po slabším odhadu světové poptávky po ropě ale v závěru týdne zlevnila na 72 dolarů.

K nižším cenám pohonných hmot v tuzemsku pomáhá posilování koruny k dolaru. Minulý týden se kurz dostal až na 21,87 Kč/USD, a přiblížil se tak k rekordní hranici 21,81 Kč/USD, na které byl loni v březnu. Dnes však koruna oslabila na 22,14 Kč/USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK