Na burze dopoledne propadly akcie Unipetrolu a ČEZ

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Na pražské burze v pondělí dopoledne prudce ztrácely akcie petrochemického holdingu Unipetrol a elektrárenské skupiny ČEZ. U Unipetrolu investory zklamaly výsledky za první čtvrtletí. Akcie ČEZ se začaly obchodovat bez nároku na dividendu a negativní vliv měly i emisní povolenky. Burzovní index PX v 11:30 odepsal 1,63 procenta na 1488,8 bodu. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Akcie Unipetrolu se svezly o 4,5 procenta na 244,8 koruny. Firmě klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o třetinu na 814 milionů korun, očekávání analytiků se ale pohybovalo kolem 880 milionů korun. Horší výsledky publikovala i mateřská firma Unipetrolu, polský PKN Orlen.

Kurz ČEZ se svezl o 2,9 procenta na 760 korun. Investoři, kteří si od dnešního dne pořídí akcie ČEZ, již nedostanou dividendu, která má být valné hromadě navržena ke schválení v hrubé výši 15 korun na akcii. Evropská komise potvrdila, že většina zemí EU loni vypustila méně emisí oxidu uhličitého, než činily jejich stanovené kvóty. Tyto informace pronikly již předem a podle obchodníků vedly ke zhroucení obchodování s emisními povolenkami a propadu cen elektřiny i akcií.

Cenné papíry realitní společnosti Orco Property Group ztratily 1,15 procenta na 2844 korun. K růstu nepomohla ani zpráva, že společnost Patria Finance zvýšila ocenění akcií Orco na 113 eur, asi 3210 korun, z minulých 83 eur. Zdůvodnila to zejména koupí německého developera Viterra. Podle agentury Čekia, jež sleduje investiční doporučení, šlo o rekordní cenový cíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK