Unipetrolu v 1. čtvrtletí klesl zisk o třetinu

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Petrochemické skupině Unipetrol klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o třetinu na 814 milionů korun. Hlavními důvody poklesu byly technické odstávky rafinerií, vysoké ceny ropy a ztráta v prodeji pohonných hmot. Tržby vzrostly o 12 procent na 20,14 miliardy Kč. Sdělila to firma.

Tržby vzrostly díky vyšším příjmům ve většině dceřiných firem, zejména v Chemopetrolu a Unipetrol Rafinérii, uvedl mluvčí skupiny Arne Kejdana. Unipetrol Rafinérie však zároveň vykázala ztrátu, stejně jako Benzina. Objem zpracované ropy ve skupině dosáhl 875.000 tun, což je zhruba stejná úroveň jako ve srovnatelném období loni.

Benzina měla čistou ztrátu 208 milionů korun ve srovnání s čistým ziskem 122 milionů korun v 1. čtvrtletí loni. Tržby se zvýšily na 1,44 miliardy z 1,24 miliardy korun. Hodnoty však podle Kejdany nejsou meziročně srovnatelné, protože loni firma prodala velkoobchodní aktivity společnosti Unipetrol Rafinérie. Ta letos do března vykázala čistou ztrátu 325 milionů korun proti ztrátě 177 milionů korun loni. Tržby vzrostly zhruba o 30 procent na 13,8 miliardy Kč.

Chemopetrol dosáhl čistého zisku 894 milionů korun, proti stejnému období loni to je o 204 milionů korun méně. Tržby vzrostly o 1,1 miliardy na 8,4 miliardy korun. Na výsledcích se pozitivně projevily trvající příznivé marže u polyetylénu, polypropylenu a etylénu, i když byly nižší než loni.

Kaučuku klesl čistý zisk na 211 milionů korun z 288 milionů v loňském 1. čtvrtletí. Tržby klesly o 247 milionů na 2,6 miliardy korun, což bylo podle Kejdany způsobeno nižší poptávkou a zejména sezonním charakterem poptávky po polystyrenech.

Paramo se z loňské ztráty 92 milionů dostalo do čistého zisku 28 milionů korun. Tržby firma zvýšila o čtvrtinu na téměř 2,1 miliardy Kč. Pozitivní výsledek je způsobem především prodejem společnosti Paramo Trysk společnosti Benzina, uvedl Kejdana.

Spolana dosáhla čistého zisku 96 milionů korun, proti stejnému období loni to však je o 74 milionů korun méně. Tržby vzrostly o 1,5 procenta na 1,6 miliardy korun.

Skupinu Unipetrol vlastní polský chemický koncern PKN Orlen. Za 63procentní podíl včetně pohledávek loni českému státu zaplatil 14,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK